Składniki:
- 15 dkg czosnku
- 2 l bulionu drobiowego
- 6 jajek
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka smalcu gęsiego lub z kurczaka
- 6 grzanek z pieczywa białego
- pieprz, sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać smalec gęsi, dodać obrany czosnek, smażyć powoli nie dopuszczając do przyrumienienia się. W rondlu doprowadzić do wrzenia bulion drobiowy (około 1 szklanki) dodać czosnek w raz z tłuszczem na którym się smażył, gotować aż czosnek zmięknie. Dodać do rondla resztę bulionu. Czosnek wyjąć, przetrzeć przez sito, dodać do bulionu. Żółtka jajek oddzielić od białek, przełożyć do miksera, powoli, cienkim strumyczkiem dodawać do miksowanych żółtek olej, a po nim równie powoli szklankę gorącego bulionu. Czynności te należy wykonywać starannie aby nie doprowadzić do zważenia się emulsji. Emulsję jajeczną powoli wlać do wrzącego bulionu i podawać. Do każdej porcji dodać grzankę, udekorować zieleniną.