Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 pigwy
- 2 cebule
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- olej
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać, drobno pokroić. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilę smażyć mieszając, dodać koncentrat pomidorowy, dusić 3 minuty. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę o boku około 2 cm. Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso i mocno obrumienić, przełożyć do rondla, podlać wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Umyte i osuszone owoce pigwy podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry o grubości 5 mm, obrumienić lekko na rozgrzanym oleju, dodać do mięsa. Wszystkie składniki wymieszać, dodać sól, cukier i pieprz, dusić aż mięso będzie odpowiednio miękkie. Podając posypać zieleniną.