Składniki:
- 50 dkg mięsa wołowego lub baraniego
- 2 litry wody
- 15 ziaren pieprzu
- 4 laurowe liście
- ugotowane al dente płaty makaronu lasania
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, pokroić w grubą kostkę, zalać 2 litrami zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, dodać liść laurowy, pieprz i powoli gotować aż mięso zmięknie. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, usunąć zdrewniałą cześć szypułki, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać pomidory, dusić 5 minut mieszając, pod koniec duszenia dodać obrany i rozgnieciony w prasce czosnek. Gdy mięso jest już dostatecznie miękkie usunąć z wywaru liście laurowe i ziarna pieprzu, dodać pomidory, przyprawić solą i chwilkę jeszcze pogotować. Podawać z „makaronem” pokrojonym w duże romby, posypać zieleniną.
Jest to oczywiście spolszczona wersja tej smacznej zupy.