Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 jabłka
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- liść laurowy
- sól, pieprz i cukier do smaku
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, ułożyć w dużym rondlu, dodać dobrze wypłukaną kiszoną kapustę, liść laurowy., zalać wodą w takiej ilości aby zakrywała mięso i kapustę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, i gotować powoli aż mięso i kapusta będą miękkie. Cebulę obrać, pokroić na plasterki, jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie kawałki. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę, dodać jabłka i smażyć kilka minut. Zawartość patelni przełożyć do rondla, wymieszać, przyprawić i kilka minut jeszcze razem dusić. mięso pokroić w plastry. Podawać z kapustą, pieczonymi ziemniakami i pomidorami małosolnymi ( patrz przepis )