Składniki:
- 50 dkg mięsa z żółwia
- 3 łyżki masła
- 1 pietruszka
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 marchewka
- kawałek pora
- 1 cebula
- 2 łyżki konserwowej kukurydzy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka posiekanego szczypioru
- `1 łyżka posiekanej naci pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso z żółwia (oczywiście kupione w markecie) pokroić w kostkę, zalać 2 litrami wody, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować zbierając powstałą pianę. Na patelni rozgrzać masło, 2 łyżki, dodać obrane i rozdrobnione warzywa, poddusić razem, przełożyć do garnka z mięsem. Gdy mięso będzie miękkie dodać koncentrat pomidorowy, kukurydzę, przyprawić do smaku. Tak przygotowaną zupę zagęścić biała zasmażką przygotowaną z 1 łyżki masła i mąki. Przed podaniem posypać zieleniną