Tłusty kawałek mięsa wieprzowego, boczek, żeberka, podgardle albo karkówkę bez kości na noc zostawić w lodówce w przykrytej misce posmarowany oliwą z miodem, solą i ulubionymi przez ciebie ziołami. Nazajutrz osmaż mięso na gorącej oliwie smalcu lub maśle gee. Włóż do brytfanki, obłóż miazgą zgniecionego czosnku. Miazgi ma być dużo, użyj 3x tyle czosnku ile używasz normalnie, a następnie posyp łyżką suchej czarnej herbaty. Podlej przecedzonym naparem czarnej herbaty. Piecz tak jak zwykle, w połowie przekręć mięso nie zważając na posypankę herbacianą. Ta pieczeń zawsze przyprowadzała mi do domu nieoczekiwanych gości.. Uwaga: Przygotuj raczej spory kawałek mięsa.. Goście i domownicy dostaną wściekłego apetytu, więc jeśli nie utrafisz z ilością zjedzą ci brytfankę.. Jeśli chcesz wykorzystać wytopiony sos odcedź listki herbaty.
Możesz podobnie potraktować miodem, czosnkiem i herbatą umyte, ale nie osmażone, kurze skrzydełka.
Nowa odsłona popularnego portalu z przepisami kulinarnymi