Składniki:
- 25 g masła
- 1/2 kg cebuli
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1,1 litra wywaru – drobiowego lub warzywnego
- 225 g sera camembert
- 4 łyżki śmietany
- 20 g zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- pietruszka do dekoracji
Przygotowanie:
W dużym rondlu roztop masło, zmieszaj z olejem słonecznikowym, dodaj cebulę i podsmaż ją przez ok. 20 min na złoty kolor, co jakiś czas mieszając, aby cebula się nie przypaliła. Dodaj wywar i gotuj wszystko na wolnym ogniu przez 15 minut. Następnie włóż do rondla ser camembert, rozdrobnioną natkę pietruszki, wlej śmietanę i wszystko wymieszaj, aż ser się roztopi. Tak powstałą zupę podziel na dwie równe części. Jedną część przelej do miksera i zmiksuj, a następnie z powrotem wlej ją do rondla z pozostałą częścią zupy. Ponownie dobrze wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z małymi grzankami i udekoruj zupę zieloną pietruszką.