Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nóżki wieprzowe duszone

Składniki:

    • 4 nóżki wieprzowe
    • 1 duży ząbek czosnku
    • sól i pieprz
    • 3 goździki
    • smalec wieprzowy
    • 2 średnie cebule
    • 2 marchewki
    • 1 liść laurowy
    • mąka


    Sposób przyrządzenia:
    Nóżki dokładnie umyć, wysuszyć, natrzeć utartym czosnkiem wymieszanym z solą i pieprzem. Obsmażyć na smalcu, dodać cebulę i marchew pokrojoną w talarki, listek laurowy i goździki; zalać gorącą wodą, tak aby przykryła wszystkie składniki. Gotować 3,5 do 4 godzin na bardzo małym ogniu. Po ugotowaniu oddzielić mięso od kości, pokroić w małe kawałki. Przełożyć do sosu, zagęścić mąką. Usunąć liść laurowy i goździki. Podawać z ziemniakami i sezonową surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *