Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka
- papryka czerwona i żółta
- cebula
- 0,5 kg pieczarek
- 2 duże pomidory
- 2 marchewki
- 1 duża pietruszka
- ryż
Sposób przyrządzenia:
Piersi z kurczaka umyć i oczyścić. warzywa umyć i pokroić w większe kostki. pieczarki pokroić w grubsze plastry. marchewkę i pietruszkę podgotować. kurczaka pokroić w kostkę i doprawić przyprawami według uznania (polecam zioła i przyprawy specjalnie do drobiu). na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć pieczarki, paprykę i pomidory jak również marchew i pietruszkę. na warzywa położyć kawałki kurczaka i na wierzch pozostałe warzywa. można jeszcze do smaku przyprawić kostkami Knorr’a lub też ziołami. przed włożeniem kurczaka do naczynia można go podsmażyć. warzywa w naczyniu puszczą sok, więc kurczak nie będzie suchy i tym samym pyszny! po wyjęciu dania z piekarnika ułożyć je na ugotowanym ryżu. na koniec dodać sos słodko- kwaśny. idealnie pasuje do dania białe wino! wypróbowane na rodzinie i teściowej 😉