Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak z warzywami „dla teściowej”

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • papryka czerwona i żółta
  • cebula
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 duże pomidory
  • 2 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • ryż


Sposób przyrządzenia:
Piersi z kurczaka umyć i oczyścić. warzywa umyć i pokroić w większe kostki. pieczarki pokroić w grubsze plastry. marchewkę i pietruszkę podgotować. kurczaka pokroić w kostkę i doprawić przyprawami według uznania (polecam zioła i przyprawy specjalnie do drobiu). na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć pieczarki, paprykę i pomidory jak również marchew i pietruszkę. na warzywa położyć kawałki kurczaka i na wierzch pozostałe warzywa. można jeszcze do smaku przyprawić kostkami Knorr’a lub też ziołami. przed włożeniem kurczaka do naczynia można go podsmażyć. warzywa w naczyniu puszczą sok, więc kurczak nie będzie suchy i tym samym pyszny! po wyjęciu dania z piekarnika ułożyć je na ugotowanym ryżu. na koniec dodać sos słodko- kwaśny. idealnie pasuje do dania białe wino! wypróbowane na rodzinie i teściowej 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *