Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa ziołowa z grzankami

 

Składniki:

    • 1 ząbek czosnku
    • 40 g masła
    • 50 g mąki
    • 1 l bulionu warzywnego (z kostki)
    • 2 pęczki świeżych ziół (np. pietruszka, szczypiorek, bazylia,trybula).
    • sól. pieprz
    • 1 kromka białego chleba

Sposób przyrządzenia:
Czosnek oczyścić i drobno posiekać. W rondlu rozpuścić 30 g masła, podsmażyć na nim czosnek Następnie wsypać mąkę i stale mieszając przygotować jasną zasmażkę. Porcjami wlewać bulion, dokładnie mieszając. Zupę zagotować i odstawić na kilka minut. Zioła starannie opłukać i osuszyć. Kilka stałe zioła drobno posiekać i dodać do zupy. Zupę zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Chleb pokroić w niewielkie romby. Pozostałą porcję masła roztopić i usmażyć na nim grzanki. Grzanki dodać do zupy tuż przed podaniem wraz z odłożonymi listkami pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *