Składniki:
-
- 1 ząbek czosnku
- 40 g masła
- 50 g mąki
- 1 l bulionu warzywnego (z kostki)
- 2 pęczki świeżych ziół (np. pietruszka, szczypiorek, bazylia,trybula).
- sól. pieprz
- 1 kromka białego chleba
Sposób przyrządzenia:
Czosnek oczyścić i drobno posiekać. W rondlu rozpuścić 30 g masła, podsmażyć na nim czosnek Następnie wsypać mąkę i stale mieszając przygotować jasną zasmażkę. Porcjami wlewać bulion, dokładnie mieszając. Zupę zagotować i odstawić na kilka minut. Zioła starannie opłukać i osuszyć. Kilka stałe zioła drobno posiekać i dodać do zupy. Zupę zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Chleb pokroić w niewielkie romby. Pozostałą porcję masła roztopić i usmażyć na nim grzanki. Grzanki dodać do zupy tuż przed podaniem wraz z odłożonymi listkami pietruszki.