Składniki:
- 150 g suszonej fasoli
- 100 g wędzonego boczku
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 1/4 l bulionu instant
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Fasolę namoczyć na 12 godz. Ugotować w tej samej wodzie, nie odcedzać. Marchewkę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Boczek wytopić na patelni, skwarki wyłowić. Na tłuszczu zrumienić cebulę i marchewkę. Czosnek obrać, poprzekrawać. Bulion wlać do garnka z fasolą. Dodać marchewkę, cebulę, przyprawić, gotować 20 minut. Zupę zmiksować lub przetrzeć, dodać czosnek i skwarki, ponownie zagotować. Przed podaniem posypać majerankiem.Można również zostawić trochę fasoli w całości i wrzucić ją na koniec do zupy.