Składniki:
- 3 piersi z kurczaka, ugotowane pokrojone w grubą kostkę
- 2 łyżki tłuszczu wytopionego z boczku
- 20 dkg cienkiej, dobrej kiełbasy pokrojonej w kostkę
- 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę
- 1 cebula, obrana, pokrojona w kostkę
- 1 l bulionu drobiowego
- 3 pomidory pokrojone w kostkę
- 1 zielona papryka, oczyszczona, pokrojona w kostkę
- 1/3 szklanki ryżu
- 1 szklanka okry (katmia jadalna)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 liść laurowy
- sos wochester do smaku
- 2 łyżeczki soli
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać kiełbasę, lekko zrumienić, dodać cebulę, selera, paprykę, chwilę razem podsmażyć mieszając. W dużym garnku zalać bulionem drobiowym wszystkie składniki zupy. Doprowadzić do wrzenia, zredukować temperaturę i powoli gotować aż ryż będzie miękki. Natychmiast podawać.