Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyk z kurczaka po nepalsku

 

Składniki:

    • 1 kg pokrojonych w grubą kostkę filetów z kurczaka
    • rozpuszczone masło do polewania szaszłyków
  • Marynata:

    • ½ łyżeczki mielonego kminku
    • ½ łyżczeczki curry
    • 1 łyżka oleju
    • 2 papryczki chili, drobno posiekane
    • ½ łyżki ostryżu
    • szczypta startej gałki muszkatołowej
    • ½ szklanki jogurtu
    • 1 łyżeczka tartego czosnku
    • ½ łyżeczki tartego imbiru
    • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Mieso ułożyć w miseczce, zalać marynatą, wymieszać, odstawić na  12 godzin do lodówki. Namoczyć w wodzie 30 cm patyczki do szaszłyków, nabijać na nie obsączone z marynaty i osuszone kawałki mięsa. Każdy dobrze natrzeć roztopionym masłem. Piec na mocno rozgrzanym grillu polewając resztą masła i obracając kilkakrotnie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *