Składniki:
-
- 1 kg pokrojonych w grubą kostkę filetów z kurczaka
- rozpuszczone masło do polewania szaszłyków
-
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- ½ łyżczeczki curry
- 1 łyżka oleju
- 2 papryczki chili, drobno posiekane
- ½ łyżki ostryżu
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- ½ szklanki jogurtu
- 1 łyżeczka tartego czosnku
- ½ łyżeczki tartego imbiru
- sól, pieprz
Marynata:
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Mieso ułożyć w miseczce, zalać marynatą, wymieszać, odstawić na 12 godzin do lodówki. Namoczyć w wodzie 30 cm patyczki do szaszłyków, nabijać na nie obsączone z marynaty i osuszone kawałki mięsa. Każdy dobrze natrzeć roztopionym masłem. Piec na mocno rozgrzanym grillu polewając resztą masła i obracając kilkakrotnie