Składniki:
- 4 kaszanki koniecznie w naturalnym, cienkim jelicie
- 1 papryka, oczyszczona, pokrojona w podłużne paski
- 4 koktajlowe pomidory, sparzone i obrane ze skóry
- 2 ząbki czosnku, nie obrane
- 2 młode cebulki wraz z zielonym szczypiorem
- sól, grubo mielony pieprz
Sposób przyrządzenia:
Paprykę i cebule na 1 minutę włożyć do wrzątku, obsączyć na papierowym ręczniku. Przygotować dwa prostokąty z folii aluminiowej. Na każdym ułożyć dwie kaszanki, połowę papryki, 2 przekrojone na połowę pomidory, cebulkę z przyciętymi na odpowiednią długość szczypiorem. Posypać odrobiną soli i dużą ilością mielonego pieprzu. Folię zawinąć tworząc z niej „sakiewkę” z otworem skierowanym do góry. Piec na dobrze nagrzanym grillu przez około 10 minut. Inne dodatki zależne od upodobań kulinarnych. Ja dodaję jeszcze dwie ćwiartki kiszonego ogórka, obgotowaną kiszoną kapustę i surowe masło.