Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki wieprzowe Marcela

Mamy dla Was przepis na pyszne szaszłyki wieprzowe przepisu Marcela. Do ich wykonania potrzebujesz: mięsa wieprzowego, musztardy, czosnku i oliwy z oliwek.   
 

Składniki:

  • ½ kg łopatki wieprzowej 
  • 3 łyżki musztardy 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Pokroić go w kostkę.
    Następnie do miseczki przełożyć musztardę.
    Dodać do niej oliwę z oliwek oraz miód.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Wówczas dodać jeszcze liść laurowy oraz obrane ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
    Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty wrzucić mięso.
    Wstawić na kilka godzin do lodówki.
    Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i nabijać je na patyczki od szaszłyków.
    Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *