Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Domowy majonez do Wielkanocnych jaj Asi

Nie ma to jak własnoręcznie przygotowany majonez do Wielkanocnych jaj, bez chemii i konserwantów. Do jego wykonania potrzebujesz: żółtek, soku z cytryny, oleju u musztardy. 
 

Składniki:

  • 2 żółtka jaj kurzych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 1/2 łyżeczki octu winnego białego 
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól
  • cukier
  • pieprz 

Sposób wykonania:

  1. Przed przygotowaniem należy wcześniej wyjąć z lodówki  wszystkie składniki i odczekać, aż osiągną temperaturę pokojową.
    Jajka sparzyć wrzątkiem po czym oddzielić od nich żółtka.
    Białka odłożyć, nie będą nam już nam potrzebne.
    A do żółtek dodać sok z cytryny oraz musztardę.
    Całość dokładnie, energicznie ucierać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
    Wówczas nie przerywając mieszania dodawać stopniowo olej.
    Gdy składniki zaczną się łączyć dodać jeszcze ocet winny.
    Na koniec dodać sól, pieprz i cukier do smaku.
    Ucierać, aż powstanie gładki, jednolity majonez. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *