Baza najlepszych przepisów na mięsne potrawy. Dziś przepis na polędwiczkę z indyka w sosie. Przepis zawiera: polędwiczkę z indyka, miód, oliwę z oliwek i sos sojowy.
Składniki:
- 1 kawałek polędwiczki z indyka
- 2 łyżki miodu
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- ½ szkl sosu sojowego ciemnego
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżka rozmarynu
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie oczyścić.Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek.Dodać od niej miód i razem dokładnie wymieszać.Wówczas dodać ostrą i wędzoną paprykę.Wrzucić jeszcze rozmaryn i całość wymieszać.Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia.Zalać go marynatą.Szczelnie zawinąć i wstawić do lodówki na około 2 godziny.Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i ułożyć na blasze do pieczenia.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 50 minut.
Liczba porcji: 4