Na wigilijnym stole nie może zabraknąć zupy grzybowej. Dlatego dziś podajemy przepis na klasyczną zupę grzybową. Lista zakupów: suszone grzyby, marchewka, pietruszka i cebula.
Składniki:
- 100 g suszonych grzybów
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- mały por
- kawałek selera
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna pieprzu
- 3 łyżki stołowe słodkiej śmietanki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Grzyby przełożyć do miseczki, zalać wodą i odstawić na całą noc.Następnego dnia przełożyć grzyby razem z wodą w której się moczyły do dużego garnka.Marchewkę, seler, pietruszkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki.Pora dokładnie umyć i również pokroić.Natomiast cebulę w całości opalić nad palnikiem i wrzucić ją z resztą warzyw do garnka z grzybami.Dolać jeszcze 1,5 l wody i wrzucić jeszcze listki laurowe oraz ziele angielskie.Gotować około 40 minut.Po tym czasie wywar przecedzić, wyłowić grzyby i pokroić je na mniejsze kawałki.Wrzucić je ponownie do wywaru.Zaprawić całość śmietaną i postawić jeszcze na kilka minut na ogniu.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 4