Święta coraz bliżej, więc nie może zabraknąć przepisu na rybę. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: filetów rybnych, rodzynek, cytryny i jajek.
Składniki:
- 2 filety z dorsza
- 2 jajka
- mąka
- bułka tara
- ½ cytryny
- sól
- pieprz
Marynata:
- 1 garść rodzynek
- 1 szkl octu
- 1 i 3/4 szkl wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
- 1 cebula
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
Sposób wykonania:
-
Rybę dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie skropić ją sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem.Wówczas obtoczyć ją lekko w mące, potem w roztrzepanych jajkach a na koniec w bułce tartej.Kłaść na patelnie z rozgrzanym olejem i smażyć na złoto z obu stron.W między czasie do rondelka wlać ocet oraz wodę.Dodać obraną cebule pokrojoną w krążki, ziele angielskie i listek laurowy.Wrzucić jeszcze rodzynki i całość przemieszać.Na koniec dodać jeszcze sól, pieprz i cukier do smaku.Tak przygotowaną marynatę postawić na małym ogniu i zagotować.Wówczas zdjąć ją z ognia do ostygnięcia.Gotową rybę przełożyć do naczynia i zalać ją marynatą.Szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na 2 dni.
Liczba porcji: 4