Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Keks na święta Łukasza

W święta nie może zabraknąć domowych wypieków. Dziś podajemy przepis na mocno świąteczny keks przepisu Łukasza. Lista zakupów: mieszanka bakaliowa, mąka, jajka oraz rum. 
 

Składniki:

  • skladniki zamien
  • skladniki zamien
  • 25 dag mieszanki bakaliowej (orzechy włoskie i laskowe, daktyle, śliwki, morele, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa )
  • 4 jaja
  • 10 dag rodzynek
  • 17 dag margaryny
  • 15 dag cukru
  • 30 dag mąki
  • 50 ml rumu 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany

Sposób wykonania:

  1. Bakalie wrzucić do miseczki.
    Większe kawałki można pokroić po czym zalać całość rumem.
    Odstawić na około 2 godziny.
    Po tym czasie do margaryny wsypać cukier.
    Razem utrzeć na puszystą masę.
    Wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka.
    Gdy składniki się połączą wsypywać partiami mąkę przesianą z proszkiem.
    Dodać jeszcze śmietanę i całość dokładnie wymieszać.
    Na koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę.
    Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.
    Wówczas wrzucić jeszcze bakalie, które odcedzić i obtoczyć w mące.
    Ciasto jeszcze raz przemieszać i przelać do formy.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 50 minut.
     

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *