W święta nie może zabraknąć domowych wypieków. Dziś podajemy przepis na mocno świąteczny keks przepisu Łukasza. Lista zakupów: mieszanka bakaliowa, mąka, jajka oraz rum.
Składniki:
- skladniki zamien
- skladniki zamien
- 25 dag mieszanki bakaliowej (orzechy włoskie i laskowe, daktyle, śliwki, morele, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa )
- 4 jaja
- 10 dag rodzynek
- 17 dag margaryny
- 15 dag cukru
- 30 dag mąki
- 50 ml rumu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśniej śmietany
Sposób wykonania:
-
Bakalie wrzucić do miseczki.Większe kawałki można pokroić po czym zalać całość rumem.Odstawić na około 2 godziny.Po tym czasie do margaryny wsypać cukier.Razem utrzeć na puszystą masę.Wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka.Gdy składniki się połączą wsypywać partiami mąkę przesianą z proszkiem.Dodać jeszcze śmietanę i całość dokładnie wymieszać.Na koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę.Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.Wówczas wrzucić jeszcze bakalie, które odcedzić i obtoczyć w mące.Ciasto jeszcze raz przemieszać i przelać do formy.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 50 minut.
Liczba porcji: 8