Jak święta to barszcz czerwony, którego nie może zabraknąć na Wigilijnym stole. Do jego wykonania potrzebujesz: buraków, pietruszki, marchewki oraz suszonych grzybów.
Składniki:
- 1 kg buraków
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1 cebula
- sok z 1/2 cytryny
- łyżeczka majeranku
- garść suszonych grzybów
- 2 l wody
- sól
Sposób wykonania:
-
Grzyby przełożyć do miseczki i zalać je wodą.Odstawić najlepiej na całą noc.Następnego dnia przelać grzyby do garnka razem z wodą w której się moczyły.Gotować około 1 godziny.Po tym czasie grzyby odcedzić a do wywaru wlać 2 l wody.Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i pokroić po czym dodać do grzybowego wywaru.Wrzucić jeszcze obrane i pokojone buraki oraz całą cebulę wcześniej podpaloną trochę na ogniu.Całość gotować do miękkości wszystkich warzyw.Wówczas barszcz przecedzić i dodać do niego pokrojone grzybki.Doprawić do smaku sokiem z cebuli, majerankiem oraz solą.
Liczba porcji: 4