Składniki:
- 2 kg łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć. Ostrym nożem wykonać małe , głębokie nacięcia i w każdy włożyć ząbek czosnku, natrzeć solą i odłożyć do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu uformować i obwiązać białym, bawełnianym sznurkiem. Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni C. Następnie obniży7c temperaturę do około 170 stopni, dodać do naczynia cebulkę, liść laurowy i piec kilkakrotnie obracając i polewając sosem przez około 90 minut. Znakomite, smaczne mięso tak na zimno jak i jako danie obiadowe.
Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” przez Teresa