Pyszne przepisy kulinarne z kategorii: chłodniki. Tym razem chłodnik przepisu Mateusza. Aby go wykonać potrzebujesz: botwinki, jogurtu naturalnego, koperku, rzodkiewek i szczypiorku.
Składniki:
- 400 g jogurtu naturalnego
- ½ l bulionu
- 1 pęczek botwinki
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 pęczka koperku
- sól
- pieprz
- śmietana do dekoracji
Sposób wykonania:
-
Botwinkę dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.Wrzucić je do garnka i zalać bulionem.Gotować na małym ogniu do miękkości.Wówczas odcedzić botwinkę i przełożyć do garnka.Następnie rzodkiewki zetrzeć na tarce.Natomiast szczypiorek i koperek drobno posiekać.Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.Zalać całość jogurtem naturalnym.Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Schłodzić w lodówce.Przed podaniem udekorować keksem kwaśnej śmietany.
Liczba porcji: 4