Składniki:
-
- 50 dkg schabu bez kości
- 20 dkg białej kapusty
- 3 łyżki mąki
- ½ szklanki tartej bułki
- sok cytrynowy
- zielona pietruszka
- 1 jajko
- olej
- sól, pieprz
-
- 3 łyżki keczupu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki wódki
Sos:
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki sosu zmiksować, przełożyć do miseczki. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kotlety, lekko rozbić, przyprawić solą i pieprzem. Każdy kotlet obtoczyć w mące, jajku, obtoczyć w tartej bułce. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety przez 10 minut. Odstawić w ciepłe miejsce. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, obgotować w niej przez 5 minut (można dłużej jeśli ktoś lubi) drobno posiekaną kapustę, odcedzić, zakwasić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Kotlety pokroić w pasy o szerokości około 2 cm, ułożyć na porcji kapusty. Udekorować zieleniną i cytryną. Sos podać w osobnej miseczce. Znakomicie smakuje z frytkami