Składniki:
- 1 kg chudego boczku
- 8 ząbków czosnku
- 5 plastrów świerzego imbiru
- 5 piór zielonej cebulki
- 1 łyżka ziaren pieprzu
- 1 łyżka dobrej herbaty liściastej
- 1 szklanka wody
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżki oleju sezamowego
- mąka
Sos:
Sposób przyrządzenia:
W małym rondlu zagotować 1 szklankę wody, dodać herbatę, gotować 3 minuty, odcedzić. Wywar przelać do większego rondla, dodać pieprz, imbir, czosnek, pokrojony na porcje boczek, gotować na małym ogniu 30 minut odwracając. Tak przygotowane mięso przenieść do naczynia służącego gotowaniu na parze ( alternatywnie w durszlaku wiszącym w garnku nad wrzącą wodą i przykrytego pokrywką) dodać zieloną cebulkę i gotować powoli przez 2 godziny. Z podanych składników i odcedzonego wywaru z gotowania boczku przygotować sos, zagęścić mąką. Podawać z jarzynami z wody i ziemniakami, ryżem lub pieczywem.