Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń wieprzowa świąteczna


Składniki:

  • 2 – 3 kg karczku lub łopatki wieprzowej
  • sól, pieprz
  • olej
  • 10 ząbków czosnku

Marynata:

  • 1 duża utarta na grubym tarle marchewka
  • 1 duża utarta na grubym tarle pietruszka
  • 1 utarta na grubym tarle cebula
  • ½ utartego na grubym tarle selera
  • 2 rozgniecionych ząbków czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 szklanka oliwy


Sposób przyrządzenia:
Wymieszać składniki marynaty. Umyte i osuszone mięso dokładnie obłożyć pastą marynującą. Odstawić na 4 dni do lodówki, obracać codziennie. Po tym okresie zebrać z powierzchni pieczeni marynatę, natrzeć solą i pieprzem. Naszpikować ząbkami czosnku Osznurować białym bawełnianym sznurkiem. Mięso umieścić w żaroodpornym naczyniu z pokrywą. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Piec przez 3 godziny co jakiś czas odwracając pieczeń i polewając wytwarzającym się sosem. Ostatnie 15 minut dopiec mięso bez przykrycia aby się przyrumieniło. Wyjąć. Podawać na zimno lub na gorąco z zagęszczonym sosem, jarzynami z wody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *