Składniki:
-
- 2,5 kg grubego schabu
- 1 żółtko jaja
- sól, pieprz
-
- 6 ugotowanych na twardo jaj
- 4 duże plastry salami (Genueńskie) lub więcej o mniejszej średnicy
- 4 plastry pastrami (wędlina wołowa)
- 3 duże plastry szynki
- 4 plastry sera żółtego
- 1 filiżanka serra risotta lub innego wiejskiego twarogu
- 20 dkg mrożony szpinak, blanszowany, dokładnie obsączony z soku
- 6 posiekanych ząbków czosnku1 szklanka sera mozzarella
- posiekany seler naciowy, natka pietruszki, bazylia – ilości wg uznania
- 2 łyżki tartego żółtego sera
-
- 2 szklanki sosu pomidorowego
- 25 dkg obranych ze skóry, pokrojonych w paski pomidorów
- 4 ząbki drobno pokrojonego czosnku
- 2 szklanki pokrojonych w paski pieczarek
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 1 pokrojona w piórka cebula
- 1 pokrojona w paski papryka
- natka pietruszki, bazylia, rozmaryn wg uznania
- sól, pieprz
Farsz:
Sos:
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć. Za pomocą długiego, ostrego noża tnąc wzdłuż rozkroić mięso na 1 płat. Na stolnicy lub płaskim blacie rozłożyć folię, na niej płat mięsa, przykryć folią, rozbić młotkiem do mięsa. Przyprawić.
Na płacie mięsa układać plastry wędliny, sera, czosnek
Z twarogu, posiekanych jajek i ziół przygotować pastę, za pomocą łyżki rozłożyć równomiernie na płacie mięsa.
Płat mięsa wraz z farszem ostrożnie, ściśle zwinąć w rulon.
Używając białego bawełnianego sznurka dokładnie obwiązać. Roladę posmarować zmiksowanym żółtkiem. Ułożyć w odpowiednio dużym naczyniu żaroodpornym. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę obracając kilkakrotni. Rolada znakomicie smakuje zarówno na zimno jak i na gorąco podawana z makaronem, ziemniakami lub ryżem i sosem.
Sposób przyrządzenia sosu:
W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i paprykę, a po kilku minutach pieczarki, dusić 5 minut mieszając. Dodać pokrojone pomidory i zieleninę wg uznania, po następnych 5 minutach dodać sos pomidorowy, przyprawić, wymieszać.
1 comment for “Włoska rolada ze schabu”