Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cynaderki wieprzowe

Składniki:

    • 1 kg nerek wieprzowych
    • 1 szklanka sosu pomidorowego
    • 1 cytryna
    • 2 marchewki
    • 1 seler naciowy
    • 3 ogórki marynowane
    • 2 cebule
    • 8 średnich ziemniaków
    • 3 łyżki oleju
    • natka pietruszki
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Nerki rozciąć wzdłuż na połowę, wyciąć białe miseczki, moczyć przez kilka godzin w wodzie kilkakrotnie ją zmieniając. Następnie trzy krotnie je obgotować. Na patelni rozgrzać olej, dodać obraną i pokrojoną cebulę, mieszając podgrzewać aż stanie się szklista. Dodać nerki i smażyć przez 7 minut. Seler naciowy pokroić dodać do duszących się nerek, podobnie postąpić z marchewką, ziemniakami i ogórkami. Po kilkunastu minutach gdy ziemniaki i marchew zmiękną, dodać sos pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem, dusić razem 15 minut. Pod koniec duszenia dodać obrany i drobno posiekany czosnek. Podawać obsypane zieleniną i pokrojoną w plastry cytryną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *