Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 3 łyżki oleju
- 1 średnia cebula
- 400g ananasa z puszki
- 150g warzyw do smażenia (kiełki soi, papryka, bambus)
- 3 łyżki sosu pomidorowego (może być ketchup)
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka Sherry
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki octu
- 1/2 drobiowej kostki rosołowej
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
Wykonanie:
Pokrój piersi kurczaka na małe podłużne kawałki. Weź sok z ananasa z puszki, sherry, ocet, sos pomidorowy, sos sojowy, miód i koncentrat pomidorowy wymieszaj razem w misce, dodaj rozpuszczoną w kilku łyżkach wody kostkę rosołową. Umieść w mieszance pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszaj.
Pokrój grubo cebulę. Podgrzej połowę oleju w woku i podsmaż mieszając cebule przez 5 min na dużym ogniu. Dodaj warzywa, pokrojonego ananasa i gotuj przez około 5 minut aż większość płynu wyparuje. Odłóż na chwilę na bok.
Odcedź kurczaka – pozostawiając marynatę będzie jeszcze potrzebna. Wrzuć na rozgrzany wok z pozostałą resztą oleju i smaż przez 5 minut aż kurczaka będzie w pełni usmażony jednak wilgotny w środku. Połącz z podsmażonymi warzywami. Smaż przez następne 3-4 minut. W tym czasie wymieszaj pozostały po marynowaniu płyn z łyżką skrobi kukurydzianej i wlej do kurczaka i warzyw. Smaż przez następne 3-4minut. jeśli sos jest za gęsty dodaj odrobinę wody.
Podawać natychmiast z ryżem lub chińskim makaronem.