Składniki:
- 2,5 kg udek lub piersi z kurczaka
- 30 dkg konserwowanych czarnych oliwek bez pestek
- 30 dkg konserwowanych zielonych oliwek bez pestek
- 8 suszonych moreli
- 20 dkg suszonych śliwek bez pestek
- ½ szklanki kaparów
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 szklanka brązowego cukru
- ½ szklanki octu winnego
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- 3 łyżki suszonego majeranku
- 6 rozgniecionych ząbków czosnku
Marynata:
Sposób przyrządzenia:
Przygotować marynatę. Zmiksować wino, cukier, ocet, oliwę, majeranek i czosnek. W dużym naczyniu szklanym ułożyć porcję mięsa i suszone morele, śliwki, oliwki i kapary, zalać marynatą i odstawić na noc do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. W odpowiednio dużym naczyniu ułożyć kurczaka wraz z marynatą i piec przez około 45 minut. Znakomite zarówno na gorąco jak i na zimno. Gorąco polecam. Oczywiście można przygotować mniejsze porcje.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez mariola