Składniki:
- 1 kurczak około 2 kg
- sól
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
Mieszanka suszonych ziół:
- pieprz
- papryka
- bazylia
- tymianek
- oregano
- estragon
Sposób przyrządzenia:
Umytego kurczaka dokładnie osuszyć, odciąć szyjkę i końcówki skrzydełek. Oliwę wymieszać z sosem sojowym i solą, tą marynatą natrzeć dokładnie kurczaka wewnątrz i na zewnątrz, odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Zioła bardzo dokładnie wymieszać z pozostałymi przyprawami krusząc je między dłońmi. Kurczaka obsączonego z marynaty obsypać ziołami i przyprawami, wetrzeć je dokładnie dłońmi. Piekarnik nagrzać do około 220 stopni C i piec w nim kurczaka do momentu aż zmięknie, a po głębokim nakłuciu wypływający z pod skóry płyn będzie bezbarwny.