Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wieprzowina duszona z warzywami

 

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej pokrojonej w grubą kostkę
  • 2 kg ziemniaków obranych pokrojonych w grubą kostkę
  • 2 duże marchewki obrane i pokrojone w plasterki
  • 2 duże cebule obrane i pokrojone w ósemki
  • 1 szklanka piure z pomidorów
  • 25 dkg łagodnego żółtego sera pokrojonego w kostkę
  • ½ szklanki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
W dużym rondlu rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej mięso, cebulę i marchewkę. Dodać szczyptę rozmarynu, pomidory, przyprawić i podlać kilkoma łyżkami wody, dusić przez 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać ziemniaki, jeśli to konieczne ponownie podlać wodą i dusić do miękkości wszytskich składników. Wytworzonego sosy powinno być około 5 cm. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *