Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Parmigiana z kurczaka

Składniki:

    • 4 piersi z kurczaka
    • 2 jajka
    • sól, pieprz
    • ¾ szklanki suszonej bułki
    • 2 pomidory
    • kilka listków bazylii
    • ½ szklanki tartego żółtego sera (parmezan)
    • 8 plastrów sera mozarella


    Sposób przyrządzenia:
    Umyte i osuszone piersi z kurczaka podzielić krojąc na 8 cienkich plastrów. Jajka rozbić, wymieszać, dodać sól i pieprz. Każdy kotlet z kurczaka moczyć w jajku z przyprawami, obtoczyć w tartej bułce. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć kotlety na złoty kolor.
    Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, usunąć nasiona, pokroić. Pomidory, bazylię i tarty żółty ser zmiksować na gładką masę. Na blasze do zapiekania ułożyć kotlety, polać miksem pomidorowo serowym, na każdym położyć plaster mozarelli. Piekarnik nagrzać do około 180 stopni C, zapiekać kotlety przez 20 minut.
    Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *