Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schab pieczony w ciemnym piwie

 

Składniki:

    • 80 dag schabu środkowego
    • sól, pieprz
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/2 kostki bulionowej
    • 3/4 szklanki ciemnego piwa
    • 2 łyżki margaryny
    • 1/2 łyżeczki rozmarynu
    • 12 dag łuskanych orzechów włoskich
    • 1/3 szklanki śmietanki


    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć, osuszyć, obwiązać grubą nitką, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 30 min. Czosnek obrać, posiekać. Kostkę bulionowa rozpuścić w szklance wrzątku, wlać piwo. Na patelni rozgrzać margarynę, włożyć mięso, zrumienić, przełożyć do brytfanny razem z tłuszczem, podlać bulionem i piwem, przyprawić rozmarynem i czosnkiem. Piekarnik rozgrzać do 250°C. mięso piec przez 20 min. Orzechy posiekać. Brytfannę wyjąć, do pieczeni wsypać orzechy, ponownie wstawić do piekarnika. Mięso przykryć folia, piec przez ok. 25 min w temp. 200°C. Po wyjęciu z piekarnika sos przyprawić śmietanką, przelać do sosjerki.
    Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *