Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Baklawa

Składniki:

    • płat ciasta Filo
    • orzechy włoskie, i migdałowe (opalone)
    • miód wielo kwiatowy
    • masło (roztopione).


    Sposób przyrządzenia:
    Mielimy lub siekamy orzechy, ale nie za drobno, dodajemy miód tylko do tej pory jak orzechy zrobią się lekko słodkie, jak przesadzimy to podczas pieczenia nadzienie nam stwardnieje i będzie nie do zjedzenia. Tak powstałą masę zawijamy w posmarowany masłem płat ciasta Filo, kształt jest nie istotny, ja zawijam je w rulonik, ale można też zrobić np trójkąty. Przed pieczeniem musimy (koniecznie) nasmarować masłem ciastka. Opiekamy w rozgrzanym do 180 °C piecu, około 30 min. Gotowe ciastka można polać np lukrem lub innym roztworem cukrowym, ja używam Miodu z dodatkiem Trufli, jest to bardzo drogie, ale dodaje niezapomniany smak. Musimy uważać z ciastem, Filo ponieważ ciasto szybko wysycha, i staje się łamliwe, dlatego bierzemy tylko tyle ile nam jest potrzebne, albo przykrywamy wilgotną szmatką. Ciasto Filo Możemy kupić w dużych sklepach za cenę około 20 zł. Ciasto Filo można zamrażać, i rozmrażać wielokrotnie.
    Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Życie_we_śnie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *