Składniki:
- płat ciasta Filo
- orzechy włoskie, i migdałowe (opalone)
- miód wielo kwiatowy
- masło (roztopione).
Sposób przyrządzenia:
Mielimy lub siekamy orzechy, ale nie za drobno, dodajemy miód tylko do tej pory jak orzechy zrobią się lekko słodkie, jak przesadzimy to podczas pieczenia nadzienie nam stwardnieje i będzie nie do zjedzenia. Tak powstałą masę zawijamy w posmarowany masłem płat ciasta Filo, kształt jest nie istotny, ja zawijam je w rulonik, ale można też zrobić np trójkąty. Przed pieczeniem musimy (koniecznie) nasmarować masłem ciastka. Opiekamy w rozgrzanym do 180 °C piecu, około 30 min. Gotowe ciastka można polać np lukrem lub innym roztworem cukrowym, ja używam Miodu z dodatkiem Trufli, jest to bardzo drogie, ale dodaje niezapomniany smak. Musimy uważać z ciastem, Filo ponieważ ciasto szybko wysycha, i staje się łamliwe, dlatego bierzemy tylko tyle ile nam jest potrzebne, albo przykrywamy wilgotną szmatką. Ciasto Filo Możemy kupić w dużych sklepach za cenę około 20 zł. Ciasto Filo można zamrażać, i rozmrażać wielokrotnie.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Życie_we_śnie