Już starożytni Egipcjanie przykładali plastry miodu do ran, oparzeń lub sączących owrzodzeń. Użycie miodu w celach leczniczych zanotowano już w papirusie Ebersa – najstarszym zachowanym elementarzu sztuki lekarskiej, datowanym na 1550 rok p.n.e. W dzisiejszych czasach, naturalny miód, stosowany przy leczeniu ran, przeżywa swój renesans. – Początkowo byłem dość sceptyczny – przyznaje Arne Simon,…
Tag: miody
Ciasta
Baklawa
by Życie_we_śnie • • 0 Comments
Składniki: płat ciasta Filo orzechy włoskie, i migdałowe (opalone) miód wielo kwiatowy masło (roztopione). Sposób przyrządzenia: Mielimy lub siekamy orzechy, ale nie za drobno, dodajemy miód tylko do tej pory jak orzechy zrobią się lekko słodkie, jak przesadzimy to podczas pieczenia nadzienie nam stwardnieje i będzie nie do zjedzenia. Tak powstałą masę zawijamy w posmarowany…
Porady i Ciekawostki
Dary natury – miód
by marek • • 0 Comments
Miód jest produktem z natury doskonałym, a wszelkie niezbędne zabiegi przetwórcze i konserwujące wykonują przy nim pszczoły. Od czego się zaczyna? Pszczoła zbieraczka zlizuje języczkiem nektar i magazynuje go w wolu wraz ze swoją śliną, która zawiera enzymy rozkładające obecną w nektarze sacharozę na dekstrozę i lewulozę. Wielce cenne miody spadziowe powstają w wyniku przetwarzania…