Składniki
- cukinia, bakłażany, ziemniaki
- 1 kg mielonego mięsa
- ½ szklanki oleju
- 2 cebule
- 1 szklana czerwonego wina
- ½ szklanki soku pomidorowego
- 3 jajka
- ser tarty
- pieprz
- bułka tarta
- cynamon
Sposób przyrządzenia:
W rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę cebulę, a po kilku minutach mielone mięso, gdy zbrązowieje podlewamy winem, dusimy 10 minut i dodajemy sok pomidorowy, dusimy jeszcze przez 30 minut aby zredukować powstały sos. Na koniec dodajemy jajka, ser tarty i jeśli będzie taka potrzeba bułkę tartą, podgrzewamy mieszając aż jajka się zetną. Obieramy i kroimy w plastry cukinię, bakłażany i ziemniaki. Bakłażany solimy lekko i pozwalamy aby obsączyły się z wyciekającego soku. Wszystkie te składniki obsmażamy kolejno na oleju. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem, wysypujemy bułką tartą. Układamy wszystkie składniki warstwami, ziemniaki, mięso z dodatkami, bakłażanami, ponownie mięso i na koniec cukinię. Kończąc posypujemy serem i zapiekamy w gorącym piekarniku przez około 40 minut. Czas zapiekania uzależniony jest od gatunku ziemniaków.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Tadeusz