Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mięso w wekach

Składniki:

  • 1,5 kg szynki bez kości
  • 1 kg chudego boczku ze skórą
  • czosnek
  • liść laurowy
  • mielony pieprz czarny
  • ziele angielskie
  • sól


Sposób przyrządzenia:
Umyte mięso odsączyć na durszlaku. Mięso z szynki pokroić w grubą kostkę. Od boczku oddzielić skórę i również pokroić w kostkę. Tak przygotowane mięso włożyć do miski. Dodać pokrojony czosnek, sól i pieprz do smaku. Wszystko odstawić na pół godziny. Do przygotowanych słoików włożyć liść laurowy, po trzy ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Na dno każdego słoika kładziemy kawałek skóry z boczku. Mięso obsmażamy i wkładamy do słoików. Zamykamy i pasteryzujemy półtorej godziny.

3 comments for “Mięso w wekach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *