Składniki:
- 10 dkg łosoś wędzony w plastrach
- 20 dkg filet z łososia
- 20 dkg filet z pangi
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- żelatyna
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Filet z pangi z łososia skropić sokiem z cytryny, przyprawić. Na patelni rozgrzać oliwę i osmażyć kawałki ryby, odłożyć na papierowy ręcznik aby obsączyć z pozostałego tłuszczu. Odstawić na kilkanaście minut do lodówki aby mięso ryby stało się zwarte. Ostrym nożem pokroić w kostkę, wymieszać delikatnie. Foremki do galarety wyłożyć dokładnie płatami wędzonego łososia, łyżka nałożyć usmażone ryby. W bulionie warzywnym rozpuścić żelatynę wg przepisu na opakowaniu, przyprawić do smaku, zalać nim rybę w foremkach. Odstawić do stężenia. Podawać na półmisku wyłożonym listkami sałaty.