Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak Tandoori (1)

(Według oryginalnej receptury)

Składniniki:
– mięso kurczaka (około 1 kg) pocięte w kawałki lub 6 udek
– 3 łyżki mieszaki Tandoori (z proszku lub pasty)
– jeden jogurt naturalny
– sól, pieprz
– sok z dwóch cytryn
– łyżka koncentratu pomidorowego

Wykonanie:
Wymieszaj razem Tandoori, jogurt, sok z cytryny, pieprz, sól i koncentrat pomidorowy.
Pokryj przygotowana marynata kurczaka i pozostaw przez noc lub nawet przez dwa dni.
(Uwaga! Przyprawa Tandoori lubi farbować, więc zalecam uwagę)
Umieść w piekarniki na ruszcie i piec przez około 30-40 minut aż mięso będzie upieczone.
Jeszcze lepiej upiec mięso na grillu.
Podawać z ryżem lub pieczywem i jakąś ostrą sałatką bądź mizerią.

Komentarz:
Potrawa pochodzi z północnej prowincji Indii – Panjab.
Mieszankę można przygotować samemu (poszukaj na Pychotce 🙂 lub użyć gotowej.
Widziałem ostatnio w supermarketach gotowe pasty z firmy „Patak" są one doskonałej jakości, mimo że jest to produkt angielski eksportują go masowo do Indii, więc dobrze o nim to świadczy. Najlepiej poprosić kogoś znajomego, aby przywiózł wam z Anglii tę mieszankę – będzie na pewno taniej!.
Nazwa dania pochodzi od pieców, w których jest pieczona – to taki indyjski odpowiednik naszej kiełbasy z grilla z przydrożnego baru. Robie to danie w kilku wariantach więcej w przyszłości.
Danie jest rewelacyjne!

2 comments for “Kurczak Tandoori (1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *