Składniki:
- cielęcina z udźca
- kilkanaście ziaren jałowca
Marynata:
- 1 szklanka octu winnego
- 3 łyżki białego wytrawnego wina
- ziarna pieprzu
- sól
- 3 liście laurowe
Sposób przyrządzenia:
Mięso myjemy, obsuszamy, nacieramy rozkruszonymi ziarnami jałowca. Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Mięso układamy w odpowiednim naczyniu. Zalewamy marynatą. Marynujemy 48 godzin kilkakrotnie obracając.
Wyjmujemy mięso z marynaty, obsączamy. Formujemy zgrabną pieczeń i ciasno obwiązujemy bawełnianym sznurkiem. Obkładamy wiórkami masła. Wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika i pieczemy około 90 minut. Cielęcina jest delikatnym mięsem i łatwo wysycha, dlatego należy pieczeń często polewać powstałym sosem. Wystudzoną wstawiamy do lodówki.
Podajemy na półmisku udekorowanym zieleniną i owocami.