Skład:
- 2 kuropatwy
- 10dkg słoniny
- 1 łyżeczka szałwi
- 1 łyżka tartej bułki
- sól
- 3/4 szklanki rosołu
- 1 łyżka drobno posiekanej naci pietruszki
Sposób wykonania:
Kuropatwy oczyścić i umyć. Piersi naszpikować pokrojona w słupki słoniną (5dkg)
a wnętrze tuszek natrzeć szałwią z dodatkiem soli. Ułożyć w brytfannie na plasterkach pozostałej słoniny. Wstawić do piekarnika, a gdy się zarumienią, oprószyć tarta bułka i upiec do miękkości podlewając rosołem. Gotowe przekroić na połówki, usunąć ze środka szałwię, ułożyć na półmisku, ozdobić owocami z kompotu , polać sosem wymieszanym z nacią pietruszki. Podawać z dodatkiem zielonej sałaty i kompotu z wiśni.