Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kuropatwy pieczone

Skład:

  • 2 kuropatwy
  • 10dkg słoniny
  • 1 łyżeczka szałwi
  • 1 łyżka tartej bułki
  • sól
  • 3/4 szklanki rosołu
  • 1 łyżka drobno posiekanej naci pietruszki

Sposób wykonania:
Kuropatwy oczyścić i umyć. Piersi naszpikować pokrojona w słupki słoniną (5dkg)
a wnętrze tuszek natrzeć szałwią z dodatkiem soli. Ułożyć w brytfannie na  plasterkach pozostałej słoniny. Wstawić do piekarnika, a gdy się zarumienią, oprószyć tarta bułka i upiec do miękkości podlewając rosołem. Gotowe przekroić na połówki, usunąć ze środka szałwię, ułożyć na półmisku, ozdobić owocami z kompotu , polać sosem wymieszanym z nacią pietruszki. Podawać z dodatkiem zielonej sałaty i kompotu z wiśni.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *