Składniki:
- 50 dag polędwicy (środkowej)
- 5 dag masła
- łyżka oliwy z oliwek
- gęsta dobra śmietana
- zielone szparagi
- ryż
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować w duzej ilości wody, odcedzić, pozostawić w cieple. Mięso pokrajać na porcje, rozbić lekko dłonią. Nadać nożem okrągłą formę, posmarować oliwą, lekko posolić. Natomiast, aby mięso z solą nie leżało długo, na okrągłej grubej patelni rozgrzać masło z oliwą, położyć mięso. Czynność wykonać bardzo szybko. Nie zdejmować patelni z ognia. Gdy się już mięso zrumieni po jednej stronie, przewrócić widelcem na drugą. Smażyć do czasu uzyskania odpowiedniej krwistości ( patrz tutaj ) Można też polędwicę w przypadku większej ilości gości usmażyć w całości i przed podaniem pokroić w plastry, będzie równie smaczna.
Szparagi oczyścić i ugotować ( patrz tutaj)
Danie podawać udekorowane kleksem śmietany i ziołami.
Uwaga! Ponieważ czas obróbki kulinarnej gra ważną rolę należy dokładnie zaplanować przygotowanie befsztyków i szparagów.