Borek – paszteciki ze szpinakiem
Składniki:
Ciasto Fila:
Farsz ze szpinaku:
Sposób przyrządzenia:
1. Mąkę i proszek przesypać do miski. Powoli, mieszając, dolewać olej, a następnie stopniowo wlewać wodę, aż uformuje się twarde ciasto. Ciasto wyrabiać ok. 15 min. Zakryć i odstawić na 2 godz.
2. Podzielić ciasto na kulki wielkości orzecha włoskiego. Każda rozwałkować na cieniutki placek. Z placków wykroić prostokąty 30×12 cm.
3. Zwinąć razem prostokąty z ciasta w rulon. Położyć na stole. Ustawić 2 miski po przeciwnych końcach rulonu i zawiesić na nich wilgotna ścierkę, tak aby zakryła ciasto, nie dotykając go. Wyjmować po jednej porcji.
4. Przebrany i opłukany szpinak posypać sola, zakryć i gotować na małym ogniu. Odcisnąć nadmiar wody, zwiększyć ogień, aby dodatkowo szpinak wysuszyć.
5. Żółty ser zetrzeć, a biały ser rozgnieść widelcem i połączyć z żółtym. Szpinak pokroić, dobrze wymieszać z serami, jajkami, sokiem cytrynowym, sola, pieprzem i gałka muszkatołowa
6. Piec podgrzać do temperatury 190 C. Posmarować jeden prostokąt z ciasta oliwą, zakryć następnym. Na każdą porcje nakładać wąski pasek farszu szerokości 1 cm (ok. jednej łyżeczki) wzdłuż dłuższego boku prostokąta. Zawijać borek tak jak roladę, uprzednio założywszy do środka po 1 cm z obydwu końców. Paszteciki układać ciasno na brytfannie posmarowanej oliwa. Gore i boki pasztecików posmarować oliwa i piec na ciemnozłoty kolor przez 30 min.