Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pulpety wegetariańskie w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej i zmielonej lub zmiksowanej soi
  • 1/4 główki białej kapusty drobno poszatkowanej
  • 2/3 szklanki płatków owsianych
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • przyprawy według uznania.

Sposób przyrządzenia:
Kapustę zalać niewielką ilością wrzątku, pogotować do miękkości, odcedzić. Cebulę udusić na oleju. Płatki owsiane zalać gorącą wodą(ok.1/2 szklanki), gdy napęcznieją połączyć zresztą składników. Wszystko wymieszać dokładnie ,przyprawić do smaku. Gdyby masa była zbyt rzadka dodać trochę tartej bułki lub otręb. Formować okrągłe pulpety(najlepiej ręką uprzednio zwilżoną wodą).Układać na blasze wysmarowanej tłuszczem. Zapiekać w piekarniku w temp. ok. 200 stopni C po kilka minut z każdej strony. Najlepiej podawać z sosem pomidorowym. Pozdrawiam i życzę smacznego Anula

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *