Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rolada z drobiu

Skład:

  • 1 kurczak ( lub 1 kg mięsa z indyka lub z kaczki)
  • 3 jaja
  • 3 łyżki posiekanej naci pietruszki
  • 2 ½ łyżki masła
  • 1 szklanka tartej bułki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 10dkg rodzynków umytych i przebranych
  • 10dkg mortadeli lub kiełbasy serdelowej
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

Kurczaka lub kaczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Ułożonego na desce rozkrajać na pół wzdłuż i ostrożnie nadcinając mięso ostrym nożem usunąć kości. Z mięsa indyka uformować płat. Masło rozetrzeć w misce i ucierając dodawać po  żółtku. Z białek ubić pianę i ubijać jeszcze chwilę z dodatkiem cukru. Tarta bułkę i pianę połączyć z masą żółtkową-maślaną, wymieszać z posiekana nacią i rodzynkami; przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym mięsem posmarować płat drobiu, wzdłuż jednego boku ułożyć plasterki kiełbasy, zwinąć w rulon, obwiązać sznurkiem, tak jak polędwicę i posmarować masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podczas pieczenia skraplać wodą. Upieczoną roladę wyłożyć na półmisek, przykryć deseczką, obciążyć i pozostawić do ostygnięcia. Roladę pokrajać w skośne plastry podawać na zimno z dodatkiem sałatek. półmisek ozdobić grzybkami z octu, śliwkami, oliwkami, wiśniami z kompotu i zielonymi listkami.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *