Skład:
- 1kg ryby
- 25dkg pieczarek
- 1 łyżka mąki
- 3 cebule
- 1/2 szklanki śmietany
- sól
- pieprz
- sok z 1/2 cytryny
- 2łyżki posiekanej naci pietruszki lub koperku
- tłuszcz do smażenia
Sposób wykonania:
Rybę umyć, oskrobać, odciąć łeb i płetwy, oczyścić i opłukać, a następnie skroić filety i pokroić w równe porcję. Każdą porcję skropić sokiem z cytryny, a następnie oprószyć mąką i obrumienić na tłuszczu. Umyte pieczarki pokroić i podsmażyć na pozostałym tłuszczu wraz z drobno posiekaną cebulą. Zalać śmietaną, poddusić. Przygotowanym sosem zalać rybę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodawać zaraz po przyrządzeniu z dodatkiem klusek i surówek.