Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filety z kurczaka z morelami

Składniki:


  • 2 filety z kurczaka
  • suszone morele – po 2,3 na każdego fileta w zależności od wielkości + 6,7 na sos
  • 1/4 kostki masła
  • 100 ml. słodkiej 30% śmietany

Produkty Kamis:

  • przyprawa do kurczaka – do posypania filetów z jednej strony
  • zioła prowansalskie – 2 łyżeczki
  • pieprz cytrynowy – do smaku
  • rosół z kury – 1 kostka
  • sól ziołowa – do smaku

Inne:

  • folia aluminiowa
  • wykałaczki

Sposób przygotowania:
Filety bardzo delikatnie rozbić, z jednej strony posypać przyprawą do kurczaka. Masło rozetrzeć z 1 łyżeczką ziół prowansalskich, pieprzem cytrynowym i solą ziołową, podzielić na 2 części. Drugą stronę filetów nasmarować jedną częścią masła, na środku ułożyć morele i zawinąć jak roladki, spiąć wykałaczką. Folie aluminiową przyciąć tak żeby zawinąć każdy filet osobno, wcześniej smarując folie pozostałym masłem. Ułożyć na blaszce, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 min. w temp. 180 stopni  C. Pozostałe morele ugotować do miękkości w rosołku z dodatkiem 1 łyżeczki ziół prowansalskich, zmiksować, dodać śmietanę, doprawić do smaku. Upieczone roladki z filetów, polane sosem morelowym najlepiej smakują z ryżem ugotowanym na sypko i przyprawionym szafranem Kamis.
Przepis nadesłany na konkurs Kamis. Autor: Bal Lada

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *