Składniki:
- 25 dkg mielonej wieprzowiny
- 25 dkg pieczarek
- mały seler
- 1 jajko
- cebula
- 0,5 puszki zielonego groszku
- 2 łyżki oleju
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- kostka rosołowa
- słodka papryka
- zielony pieprz
- cukier, sól
Sposób przyrządzenia:
Seler zetrzeć na drobnej tarce. pieczarki poszatkować .na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć seler i pieczarki. Dodać koncentrat pomidorowy, wlać litr wody, zagotować wrzucić kostkę rosołową, gotować 10 minut.
Cebulę obrać posiekać i razem z jajkiem dodać do mięsa, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Z masy mięsnej formować kulki. Wkładać je do wrzącej zupy i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Zupę posypać natką.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Anna Muchowska
2 comments for “Zupa pomidorowo – pieczarkowa z pulpetami”