Składniki:
- 20 dkg makaronu muszelki
- 700 ml mleka
- 2 cytryny
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 12 dkg masła
- 10 dkg cukru
- 4 jajka
- 50 dkg twarogu
- 1 budyń waniliowy
- 1 słoik wiśni drylowanych
- sól
Sposób przyrządzenia:
Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę. Mleko zagotować z połową porcji skórki, cukrem waniliowym i solą. Makaron wsypać do gorącego mleka, gotować około 10 minut. Makaron odcedzić i wymieszać z 2 dag masła. Pozostałą skórkę z cytryny i 8 dag masła utrzeć na puszystą masę z cukrem i jajkami. Dodać pokruszony twaróg i budyń, całość utrzeć. Wiśnie osączyć. Makaron wymieszać z masą twarogową i wiśniami. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia i wstawić do piekarnika. Piec około 45 minut w temperaturze 175 st.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Anna Muchowska